A búza mellett hazánk legnagyobb mennyiségben termesztett és a legsokoldalúbban használt gabonája a kukorica. Nemcsak az élelmiszeriparban, de a gazdasági állatok takarmányozásában is fontos szerepet tölt be.
A kukorica jelentősége
A kukorica lágyszárú, egyszikű, a pázsitfűfélék családjába tartozó növény. Szemtermése jelentős abraktakarmány, de a teljes növény is etethető zölden vagy erjesztéssel tartósítva. Az élelmiszeriparban kukorica-pelyhet, darát, lisztet és olajat állítanak elő belőle. A csemegekukorica frissen, konzervként és fagyasztva is fogyasztható. Az ipar szesz, izocukor és keményítő előállítására használja. Ezen felül sör, valamint bioüzemanyag előállításához is megfelelő alapanyag.
A szemeskukorica keményítőben gazdag, fehérjében szegény, zsírtartalma a csírarészben található. Szemtermése a gabonamagvak közé tartozik. Sárga színe az A-vitamin elővitaminjainak, a karotinoidoknak köszönhető, ami szép színt ad a tojássárgájának is. A szemeskukorica az ipari abrakkeverékek (tápok) fontos, főleg energiatartalmat biztosító alkotórésze.
A kukoricaszilázs
A szilázs, „a tehén kenyere”, egymenetben betakarított, oxigén kizárásával, erjesztés során keletkezett tejsavval tartósított takarmány. A jó étrendi hatású kukoricacsalamádé csak levelet és szárat fejleszt, csövet nem. Elsősorban szarvasmarhák etetésére használjuk zölden, a felesleget silózással tartósíthatjuk. A nagy tömeget adó, gabonasortávra vetett silókukorica csövet is terem. Viaszéréskor, 35-40%-os szárazanyag-tartalomnál érdemes silózni. Főként erjesztéssel tartósított, ízletes, magas táplálóanyag-tartalmú tömegtakarmány.
Kukoricacsalamádé
A kukorica, mint növénytermesztési melléktermék
A főtermék betakarítása után visszamaradó kukoricaszár leveles állapotban közepes széna minőségű. Legeltethető, szárazon vagy silózva etethető, vagy felhasználható almozásra, és fűtésre. A fel nem használt kukoricaszár zúzás után beszántásra kerül. A kukoricacsutka nehezen emészthető magas cellulóz- és lignintartalma miatt. Kukoricacső-zúzalék és kukoricacső-dara formájában erjesztéssel tartósítják. Az úgynevezett CCM a kukoricaszem mellett a csutka 40-60%-át is tartalmazza. Akkor célszerű készíteni, ha betakarításkor magas a szem nedvességtartalma. Kérődzőknek csuhéleveles csőzúzalék is készíthető.
Kukoricaszár
Tudod, mi a GMO?
Genetically Modified Organism, vagyis genetikailag módosított élőlény. Növények esetében mesterségesen fokozzák a rovarokkal és a gyomirtó szerekkel szembeni ellenálló képességet, a szárazságtűrést és a növény beltartalmi értékeit. Hazánkban tilos a génmódosított növények termesztése. Az USA-ban termesztett kukorica 92%-a génmódosított.
Hazánkban tilos a génmódosított növények termesztése